Timber Bridge in Gulou Waterfront, China

May 4, 2022

Gulou Waterfront is an eco-cultural tourism resort in Jiangmen, China. This project is a timber bridge, which is one of many in the Gulou Waterfront Resort. To differentiate this bridge from other urban constructions, while infusing traditional rural culture, LUO studio adopted natural wooden materials to construct an arched bridge.

The resort provides access for small fishing vessels, as well as large tour ships, considerations have to be given to ensure that the bridge meets the clearance requirements for large tour boats to pass through.

 

 

The ridge is located at the intersection of a dense traditional commercial street and a children’s recreation zone. LUO studio created a relatively “closed” corridor space on the timber bridge, which is different from other open landscape bridges in the resort. The goal was to contrast the commercial street area with the children’s recreation area, to allow visitors to experience a sort of ceremonial moving process.

Constructing a covered corridor on bridges is an old tradition dating back to China’s Warring States Period. The initial intent was to strengthen the bridge structure, resist rain and moisture, keep the wood dry, and prevent it from corrosion.

LUO Studio inherits this ancient construction wisdom with the use covered bridges – the covered corridor enhances the bridge’s overall structural stability and protects the arched wooden structure beneath from exposure to sun and rain.

The west area of the Pearl River Delta, where the timber bridge is located, has abundant rainfall, so the corridor was constructed in a relatively closed form. The exterior of the corridor space is covered by layers of metal plates, which effectively protect it from rain and create a sense of cohesion for the space.

 

 

 

Source: V2com

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Related Showcase

ddp-thumbnail

Awinic Electronics Shanghai had commissioned Time Image Space Design to modernise their headquarters. As technology companies give an impression of rational and cool to the general public, the client hopes to break this stereotype by …

Continue reading
ddp-thumbnail

Located in an urban renewal zone by a river in Da Nang, Vietnam, this residential construction designed by Tropical Space uses the ground floor as a small cafe formed by rectangular brick walls, while the …

Continue reading
ddp-thumbnail

Sitting at first place in the residential category of APSDA Awards 2021 is Studio iF for Singapore’s project, Courtyard House. Located in the traditional Hutong area in Beijing, China, this private cluster of siheyuan (courtyard …

Continue reading
Translate »